Dnes je 28.3.2024 a svátek má Soňa
 

V Evani žiji už 8 let

a jako „holku z města“ mě od začátku fascinovala spjatost „vesnické kultury a celkově života“ s místním hostincem na návsi.

Postupně jsme se s manželem spřátelili s majitelem hospody Antonínem Švarhou, místním patriotem, dokumentaristou dění a vtipálkem a dozvěděli se, že je poslední z dlouhé řady hostinských v jeho rodině. Tuto roli plní a svou práci dělá skutečně srdcem – Hostinci U Švarhů (který stojí od roku 1856!) tady dnes nikdo neřekne jinak než „U Tondy“.

Když z výdejního okýnka vykoukne jeho usměvavá hlava, máte pocit domova :).Letos Antonín Švarha slavil už „20 let na hospodě„. V srpnu proběhla při této příležitosti slavnost s obrovskou návštěvností (viz odkaz na fotografie*). Za tuto dobu nejen že chod zařízení udržel, ale hostinec rozšířil, vybudoval krásnou terasu se zahradou, nově také „selskou jizbu“ s možností přespání a chystá mnohé další.  


Často slyším nářky lidí z okolních vesnic, kde jim hostince zavřeli a oni tak přišli o možnost se setkávat. Komunitní život na vsi prostě s hospodou a její „osobností“ spjatý bude vždy. V tomto případě si myslím, že snaha „našeho Tondy“ by měla být oceněna alespoň článkem v místním tisku. Pokud se obrátíte přímo na Antonína Švarhu tel. 606235720(samozřejmě že je to z celé Evaně nejvýkonnější informační kanál:), rád Vám jistě hrdě poskytne nepřeberné množství informací a historických fotografií vážící se k hostinci či celkově k Evani. vice foto zde

Děkuji Vám, že jste dočetli až sem:) a doufám, že Vás téma zaujme.Přeji krásné dny,Alena W.Hrubá

Hodnocení článku:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...
 

Komentáře

Zatím bez komentáře.
  • Reagovat na článek
     
    Your gravatar
    Jméno
     
     
     
     
     
 
Libochovické listy.cz v mobilu

Bleskové zpravodajství již brzy ve vašem mobilním telefonu.

Reklama na Libochovické listy.cz

Informace o možnostech inzerce vám rádi poskytneme na emailové adrese.

redakce@polabskenoviny.cz

Vaše zprávy

Posílejte vaše články, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

redakce@polabskenoviny.cz

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com