Dnes je 20.4.2024 a svátek má Marcela
 

Skupina hist. šermu Lepus oslavila 25 let

 

Skupina historického šermu Lepus – družina pana Zbynka Zajíce z Hazmburka oslavila letos v prosinci již 25 let od svého vzniku.

Lepus-001

 Impulzem pro vznik Lepusu bylo účinkování SHŠ Golem na libochovickém zámku. Tato skupina se pro nás v začátcích stala vzorem, učitelem a hlavně partnerem na celá léta při různých akcích.

Skupina Lepus vystupuje převážně ve městech a obcích v litoměřickém okrese, ale i v kraji. Těžko najdete v okolí obec, kde by za dobu svého působení Lepus ještě neúčinkoval. Samozřejmě, že jsme občas i vycestovali. Už jsme zavítali i do kraje Libereckého, Středočeského, Jihočeského… Jednou se Lepus dostal dokonce až na Moravu, ale tam už je to opravdu kousek z ruky. Cennou zkušeností byla také dvě účinkování na různých ritterfestech na německých hradech.

Kromě účinkování na různých dětských dnech, městských oslavách, čarodějnicích, svatbách a dalších všemožných akcích, pořádá Lepus také své pravidelné akce. Stěžejní z nich je samozřejmě Soutěžní přehlídka skupin historického a scénického šermu – Budyňská koruna. Letos proběhl již její sedmnáctý ročník. Dále pořádáme, ne již tak pravidelně, Libochovické fechtování a Valdštejnské slavnosti v Lovosicích.

Lepus-003

 Skupina vystřídala čtyři vedoucí a počet členů, kteří skupinou prošli? No, to už se spočítat asi ani nedá. Těch už bylo mnoho desítek. jak to tak bývá – lidé přicházejí, odcházejí, někteří zůstávají a někteří se dokonce vracejí. V současné době má skupina 15 členů. Ale ani to není konečné číslo. Naše děvčata vytvořila před asi pěti lety odnož skupiny pod názvem Ohnivé růže. Věnují se, jak už z názvu vyplývá, vystupování s ohněm – tzv. fireshow. No, a zde působí další čtyři členky, jež nejsou zároveň členkami Lepusu.

Jak už jsem zmínil v úvodu – letos v prosinci nám bylo 25 let. To znamená, že bychom ty kulaté narozeniny měli nějak patřičně oslavit. Oslava proběhla v sobotu 7. prosince. Hned po ránu jsme, jako každý rok, podnikli výpravu na hrad Házmburk, který je naší modlou, jak je již z názvu skupiny patrné. Samotná oslava se konala v kulturním středisku Lovoš v Lovosicích, které je momentálně i naším zázemím, kde trénujeme. Oslavu jsme pojali ve stylu plesu, nebo spíše taneční zábavy. Neslavili jsme samozřejmě sami. Přizvali jsme si rodiny, rodiče, bývalé členy, naše partnerské skupiny a samozřejmě i další hosty, jež jsou pro nás určitě také velmi důležití.

Lepus-002

A co dodat? Oslava se vydařila, letošní sezona také. Teď už zbývá jen se snažit, pilně trénovat a doufat, že vy, naši fanoušci a diváci nám zachováte přízeň i v dalších letech.

Jiří Polák

Hodnocení článku:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...
 

Štítky:

Komentáře

Zatím bez komentáře.
  • Reagovat na článek
     
    Your gravatar
    Jméno
     
     
     
     
     
 
Libochovické listy.cz v mobilu

Bleskové zpravodajství již brzy ve vašem mobilním telefonu.

Reklama na Libochovické listy.cz

Informace o možnostech inzerce vám rádi poskytneme na emailové adrese.

redakce@polabskenoviny.cz

Vaše zprávy

Posílejte vaše články, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

redakce@polabskenoviny.cz

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com