Dnes je 19.4.2024 a svátek má Rostislav
 

Lucarino Dance si splnilo svůj sen

 

V pátek 25.listopadu si jedna parta lidiček se zdravotním postižením splnila svůj sen, stala se vítězem World Dance Championship 2016 v Liberci

Devět let trvala cesta partičky lidí, která si při vzniku dala název Lucarino Dance. Proč Lucarino? No původně všichni pocházeli z Diagnostického ústavu sociální péče Čížkovice a Lucarino je italsky čížek, takže směsice italštiny a angličtiny zní v překladu Tancující čížek. Z původní patry 14 klientů zůstalo do nynějška, pod vedením Libuše Žákové a Jiřího Růzhy, jen šest a k nim se přidala maminka s dcerou na vozíčku. V této sestavě již skupina vystupuje tři roky. Z původního DÚSP Čížkovice se postupně stal DNS Čížkovice a konečným odchodem všech klientů na chráněné bydlení, je celý název skupiny Lucarino Dance z CSP Litoměřice, který je zřizovatelem.

Léta taneční dřiny, osvojování si základů tance vystřídalo konečné vyhranění skupiny na country Line Dance, v téměř čisté podobě, tedy takové, jaké se tancuje v Americe, ale nyní již i v jiných západních státech. Za těch devět let se tanečníci naučili přes 30 tanečních formací, vždy po dvou až pěti tancích o délce 2 – 5 minut. V začátcích sháněli a nabízeli svá taneční vystoupení, v posledních letech si je již zájemci z řad firemních, soukromých či dalších organizací objednávají sami.

S přibývajícími vystoupeními, kterých za těch devět let bylo více než 330 a během kterých je vidělo téměř 70 tisíc diváků, přibývaly i úspěchy. Tím prvním bylo v roce 2008 – 1.místo v country tancích v taneční soutěži v České Kamenici, následoval rok 2012 a 1.místo v kategorii country formace v pohárové taneční soutěži Team Dance 2012 Litoměřice, to již nebyla soutěž pro handicapované a v témž roce o nich natočila ČT 1 krátký šot v pořadu Klíč. . V roce 2013 – Cena modrého slona 2013 – 1.místo – Modrý slon v kategorii tanec – Artefaktum Liberec. V témže roce pak Zvláštní cena pořadatele Pardubická Ryengle 2014 v kategorii Hlavní Line. V roce 2014 – 1.místo v kategorii zdravotně postižených v taneční soutěži ELITERY 2014 Louny. V roce 2015 – 1.místo a 4.místo na finále MIA festivalu v Pražské Lucerně, tato soutěž také nebyla určena pro Handicapované.

Doposud nejvyššího možného ocenění získala skupina právě 25.listopadu na World Dance Championship, který pořádá World Artistic Dance Federation – WADF. Proces přihlášení, zkoušek a toho ostatního byl dost náročný. Vždyť se jedná o šampionát výhradně jen pro „normální“ lidi bez postižení. Vším se skupina prokousala hlavně díky vedení agentury Ilma Agency a v posledních dvou měsících žila v očekávání jaké to vlastně vůbec bude.

V pátek brzo ráno všechny čekala dlouhá cesta do Centrum Babylon v Liberci, kde se celý šampionát konal. Co dodat, hlava na hlavě, kvůli tanečníkům nebylo pomalu ani kam šlápnout, směs řečí, no hotový Babylon. Pak jen následovalo vystoupení za vystoupením a skupinu čekaly celkem tři, a v odpoledních hodinách přišlo vyhodnocení a překvapující ocenění jedno stříbrné místo a dvě ocenění největší. Za všechny překážky co skupina musela a bude muset pochroupnout, za ten pocit když Vám na stupni vítězů hrají Českou hymnu, tak za to všechno to STOJÍ …

Tohle byl ten nejkrásnější Vánoční dárek, který si členové skupiny Lucarino Dance mohli nadělit.

Hodnocení článku:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (zatím nehodnoceno)
Loading...
 

Štítky:

Komentáře

Zatím bez komentáře.
  • Reagovat na článek
     
    Your gravatar
    Jméno
     
     
     
     
     
 
Libochovické listy.cz v mobilu

Bleskové zpravodajství již brzy ve vašem mobilním telefonu.

Reklama na Libochovické listy.cz

Informace o možnostech inzerce vám rádi poskytneme na emailové adrese.

redakce@polabskenoviny.cz

Vaše zprávy

Posílejte vaše články, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

redakce@polabskenoviny.cz

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com