Dnes je 28.3.2024 a svátek má Soňa
 

Libochovice – vzniká neobyčejná nejenom kavárna

Popovídali 🙂 jsme si s panem Choděrou, který se rozhodl otevřít v centrum Libochovic né zcela obyčejnou kavárnu. Tento prostor se nachází vedle obchodu paní Šourové (květinka naproti měú) poznáte jej podle vlající Tibetské vlajky.

 

Proč otvíráte kavárnu v Libochovicích?

kav libo.jpg+  Snažíme se zbrzdit splašenost a uřícenost dnešní doby. Naše Libochovice jsou úžasné město s hradem a zámkem, krásnou rezervací Myslivna nebo jen příjemné misto na cyklo výlet a procházky. Blízká cyklosteka kolem Ohře leží na cestě chrámu vína v Litoměřicích směrem na žatec a dále k pramenům. Navíc u nás nemáme čisté nekuřácké prostory, takže spousta kamarádů, i ti co kouří, vidí ve světě nebo v Praze spoustu možností kvalitního prostoru pro setkání. O maminkách a lidech co chtějí zdravé místo ani nemluvě. Před zámkem máme dvě uhozené herny a to je potřeba vyvážit něčím, co dá lidem inspiraci radost náladu a harmonii. Kavárna dříve bývala v každém městě tvůrčím obývákem města. Jde nám o pestrý zážitek.

Prý již proběhlo neoficiální otevření?

Ano, na silvestra jsme měli neoficiální otevření Libochovické kavárny. Přišlo 77 zvědavců kamarádů a nadšenců. Takže skeptici můžou zavřít „pekárnu“, když zapškle tvdili, že nikdo nepřijde. Samozřejmě že město žije v rytmu letního otevření zámku, to se tedˇ ale mění s otevřením Kavárny.

Kdy přesně bude Libochovická kavárna otevřena a jaký bude váš koncept?kav libo.jpgě

Snad během jara, držte nám palce s kolaudací. Prostory jsou ve starém měštanském domě s dlouhou historií. V domě byli různí živnostníci např. pekaři, vitrážový sklenáři.

Kavárna bude mít denní i částečně večerní provoz. Začnete třeba lehkou snídaní, přes poledne to bude zdravý oběd z místní zeleniny, čerstvé polévky a saláty. Zdejší ovoce je vyhlášené, takže se nabízí čerstý koláč nebo řezy. Mezi tím si dejte kvalitní medovinu, čaj, cikorku, jogurtový koktail nebo kávu. Z ovoce budeme mít také vlastní mošt. No a přes víkend navečer přijdťe na dobré vínko, vyzrálý sýr a olivy. Také bude nějaké černé nebo ovocné pivo.

Chystáme také tvůrčí kurzy, třeba malování hennou, gastrokurzy, koncerty, indický tanec. V zadní části domu je bylinkový meditační dvorek, kde se mužete protáhnout. Cyklisti se u nás mohou osprchovat. Koutek pro děti. Snažíme se přemýšlet.

A co cenová hladina?

Celkem očekávejte příjemné prostory, které prošli generální rekonstrukcí a trochu vyšší relace, ale nemusíte jezdit do Prahy nebo za hranice. Narovinu, nechceme se podbízet cenou a prodávat nějaký „úděsný supermaketový plnidla“. A navíc češi už nechtějí být stádní globální ovce a chtějí rozvinout svůj vlastní styl, aspoň část z nich.

Proto se vracíme trochu zpět a nabídneme třeba obyčejný zelňák, domácí limonádu, poctivý jáhelník a hedvábnou krupicovou kaši, to na čem léta rostli naši předkové staletí. Část kuchyně bude ajurvédská. Také ochutnáte zdejší krajinu, naši přátelé z okolních farem, mlýnů, vinic a sadů už teď začínáme oslovovat. Chceme se lišit jednoduchou podstatně čerstvou kuchyní oproti různým světovým imitacím z mrazáku, které ještě můžeme zažívat s obsluhou typu“co ještě chcete!“

kav libo.jpgéNeříkejte, že vše si koupíte od místních.

Tak samozřejmě i dobré moravské víno, kvalitní sušené ovoce, ořechy a máslo si dnes musíte koupit, ale třeba u místního obchodníka a ne v tupém řetězci. Ale proč nepodpořit místního pěstitele?

A Vaše osobní filosofie pane Choděro?

Mám rád cestování a když cestujete, tak také musíte jíst a pít. Co jsem viděl na svých cestách po Evropě, Indii, Mexiku a Japonsku, češi se hodně podbízí a nevěří si. Ale poslední dobou se to trochu lepší. Ale když se vrátíte z cest a máte nadhled, tak si všimnete, co komunismus a tedˇ konzumní totalita s národem dělají.

Nejvíce mě oslovila jóga, budhismus, jungovská psychologie a tzv. náhodná přatelská setkání za hranicemi. Žijeme v užasném světě plném hojnosti a pestrosti, tak se stavte jen tak na kafi, s každym je sranda!

 

 

Hodnocení článku:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (8 hlasů, průměr: 3,75 z 5)
Loading...
 

Štítky: , , , ,

Komentáře

Zatím bez komentáře.
  • Reagovat na článek
     
    Your gravatar
    Jméno
     
     
     
     
     
 
Libochovické listy.cz v mobilu

Bleskové zpravodajství již brzy ve vašem mobilním telefonu.

Reklama na Libochovické listy.cz

Informace o možnostech inzerce vám rádi poskytneme na emailové adrese.

redakce@polabskenoviny.cz

Vaše zprávy

Posílejte vaše články, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

redakce@polabskenoviny.cz

 
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com