Dnes je 26.4.2018 a svátek má Oto
 

Staročeský perník z Poplzské školky do Betlémské kaple

Již několik let se obyvatelka Libochovic Venuše Doušová věnuje krásnému ale náročnému koníčku. Vyrábí ze staročeského perníku, jehož recept získala v Poplzské mš, různé stavby které následně nádherně a pracně zdobí polevou. Při výrobě jsou používány domácí suroviny. Např. med vyrobily včely v Poplzích, vejce  snesli slepice z Libochovic další materiál je také výhradně od místních prodejců.

Fotografie0162Venuš své umění také předává matkám s dětmi v azylovém domě v Lovosicích, aby jak sama říká „měli o vánocích hezčeji“ , nebo své výrobky prezentovala na výstavě na vodním hradě v Budyni. Příští rok je pozvána vystavovat do Betlémské kaple v Praze .

Poprosili jsme jí o recept a ten nám a našim čtenářům věnovala. Takže vzhůru do pečení a děti „neloupat perníček“ nebo…

  PERNÍKOVÁ DÍLNA………….
 STAROČESKÝ PERNÍK    z Poplzké školky
        2 vejce
        2 žloutky
        20 dkg moučkového cukru
        25 dkg tekutého medu
        celé perníkové koření
        1 lžička jedlé sody
        6 lžic zozpuštěného másla
        60 dkg hladké mouky
    Přidávám ještě trochu kakaa pro barvu:-)
  Těsto musí pul dne odpočívat v lednici a po upečení se perníčky potírají rozšlehaným vajíčkem s trochou vody.
            Poleva :
    bílek s moučkovým cukrem a štávou z citronu……….míchat ručně metličkou a přidávat cukr dle potřeby až do vhodné konzistence ke zdobení.
Hodnocení článku:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (zatím nehodnoceno)
Loading...
 

Štítky: , ,

Komentáře

Zatím bez komentáře.
  • Reagovat na článek
     
    Your gravatar
    Jméno
     
     
     
     
     
 
Libochovické listy.cz v mobilu

Bleskové zpravodajství již brzy ve vašem mobilním telefonu.

Reklama na Libochovické listy.cz

Informace o možnostech inzerce vám rádi poskytneme na emailové adrese.

redakce@polabskenoviny.cz

Vaše zprávy

Posílejte vaše články, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

redakce@polabskenoviny.cz